неделя, 25 август 2013 г.

Умната къща и Енергията

УМНА КЪЩА • АВТОМАТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ
Автоматизацията на сградите ще доведе до нови по-големи икономии и удобства, а и по-адекватно разпределение на енергията от възобновяемите източници
Умната къща и Енергията
Забелязващите се напоследък все по-големи напрежения около добиването и търгуването на основния източник на енергия на планетата – петрола, принуждава водещите световни производители и инвеститори да погледнат към нови неразработени източници на енергия и технологии. Публична тайна е, че производството на енергия от петрол е най-печелившия бизнес в сферата, но петролът е вече към изчерпването си !
Какъв е изхода от ситуацията ?
Стимулираните от САЩ и Европа възобновяеми източници на енергия, в огромните мащаби, които носят бързи и големи печалби на инвеститорите – вятърни и фотоволтаични електроцентрали, когенерация, енергия от биогаза, от морските вълни, не оправдават желанието на потребителите за нова, по-достъпна, екологична и евтина енергия. Напротив енергията от тези алтернативни източници е изключително скъпа, заради големите инвестиции ( в това число и вложените материали – стомана, мед, силиций ) и високия марж на печалби. Това не само не допринася до намаляване на вредните емисии, а ги увеличава. В изследване на западноевропески компании се споменава, че енергията за производството на единица фотоволтаична клетка е по-голяма от енергията, която ще произведе. А тази енергия продължава да се набавя от основния източник – петрола и донякъде от атомната енергия. За последната, случилите се напоследък фатални проблеми в ядрените електроцентрали в Япония, принуждават учените да се замислят за по-нататъчното й използване. Решението за момента до откриването на евтина и леснодостъпна енергия е икономията и правилното й разпределяне.
Как ще помогне Умната къща ?
Технологията на Умната къща или Умният дом, а именно достъп за управление на всички електроуреди у дома или в офиса ни носи следните предимства : функционалност, гъвкавост, удобство и пестене на енергия. Разпределението и управлението на електрическата енергия по алгоритми, които се повтарят в ежедневието, е лесно и достъпно да се автоматизира. Умната къща следи по време, по привички на обитателите си ( задействане на входна врата, прибиране на обитателите в обичаен за ежедневието час ) и ни приготвя уредите, които черпят енергия в оптималния момент. Например : алгоритъм въведен от нас, или в по-сложен вариант – интелигентно адаптивно управление ( заложено в повечето роботи в промишлеността ) ни затопля бойлера половин час преди да влезем в банята, пуска климатика час преди да се приберем от работа и др. Така разпределението на енергията е оптимално и с икономия и без излишни загуби.
Енергията от възобновяемите източници
Лобито на енергийните компании, занимаващи се с производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, е изключително негативно настроено към децентрализацията на това производство, т.е. производство на малки количества енергия от вятърна и фотоволтаична енергия от домакинствата. Това означава, че неизползваното пространство на покривите на къщите и сградите, може да произведе в пъти по-голямо количество енергия от всичките фотоволтаични електроцентрали взети заедно. Така се получава и равномерно натоварване на електрическата мрежа, по малко аварии и по-евтин ток, а и печалби на отделните консуматори от произведения излишък. Чрез интелигентни системи за управление на дома енергията може да се пренасочва за вътрешна консумация или предване извън домакинството. Интелигентната къща ще разпредели излишната енергия – в зависимост от нуждите – ще зареди акумулатори за осветлението, когато цената в часовия диапазон е ниска, и ще я изведе навън към други консуматори, когато цената е висока. Ето как може не само да се пести енергия, а и да се печели от начина на управление на енергийните потоци.
Неоспорим е факта, че тази все още неразработена досега област на автоматизация ще набира все по-голяма скорост за разспространение. Технологията, избрана от „Венерджи Консулт“ е въвеждане на домашна автоматизация без излишни разходи за окабеляване и монтаж. Монтирането на интелигентни устойства се извършва локално, в изхода към всеки консуматор, без необходимост от допълнителни проводници и къртене. Монтажът е лесен и бърз, а фунционалността неоспорима. Чрез предлаганите отскоро системи за фотоволтаични захравания на малки обекти, ние се стремим да бъдем пионерите в областта с идеи, знания и опит. Девизът ни е : „Ние не копираме конкуренцията – тя се опитва да ни настигне !“

Няма коментари:

Публикуване на коментар