петък, 23 август 2013 г.

“Умна” къща изпраща sms, ако има проблем


УМНА КЪЩА • АВТОМАТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ
Може да изглежда слабо технологично, но тази умна къща за кукли може един ден да промени начина ни на живот, твърдят нейните създатели.
Част от проект, наречен InterHome, тя е проектирана да тества и демонстрира колко екологични и защитени могат да станат домовете ни, ако включат интелигентни технологии, които да се адаптират към ежедневието ни. И е лесно да се бърникат и променят тези технологии в малък мащаб, докато изследователите ги направят работещи.
Разработена в университета Hertfordshire, Англия, къщата е снабдена с мрежа от инфрачервени сензори, свързани към централен компютър. Чрез разиграване кои стаи населяваме в различни части от деня, софтуерните алгоритми се обучават кога ни е необходимо да се включат светлинните, отоплителните или вентилационни системи, и може би по-важното, кога Не, казва Johann Siau, координатор на проекта.
Венерджи Консулт
Неговите тестове предполагат, че тази технология ще намали въглеродните емисии и сметките за електричество с около средно 300 паунда на година.
InterHome също се цели в повишаването на сигурността на дома. Чрез свързване на ключалките на вратите и прозорците с компютър, той може да изпраща текстово съобщение на собственика, ако е забравил да заключи входната врата, например. Отговор на съобщението ще заключи дадената врата или прозорец.
Идеята за къщата на Hertfordshire бе разкрита миналата седмица в Кайро на финалите на Microsoft Imagine Cup – състезание на технологии, създадени да решават глобални проблеми.
http://www.venergyconsult.com/%E2%80%9Cumna%E2%80%9D-kashta-izprashta-sms-ako-ima-problem

Няма коментари:

Публикуване на коментар