петък, 23 август 2013 г.

Умен дом - без кабели и с компютри - I част


УМНА КЪЩА • АВТОМАТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ

"Умните технологии" все повече засилват влиянието си за увеличаване на комфорта на обитателите на къщи и жилища. Една технология, която в скоро време ще стане неотменима част от бита ни.
За непосветените "Умен дом" може да се асоциира с компютри и мрежи, които разкриват на неговите обитатели невиждани и необятни възможности. В действителност "Умен дом" може да се оборудва и без сложни електронни устройства, но възможностите за това са ограничени.
В тази статия ще Ви опишем устройствата, които ще повишат комфорта на обитателите на дома. За експлоатацията на специфичната техника няма да са необходими особени знания на ползвателите й. Устройствата са със прости настройки и са готови за работа след разопаковане и монтаж, захранват се от електрическата мрежа и рядко се нуждаят от допълнителни батерии. Някои от тези устройства ( таймери, датчици на движение ) отдавна могат да се купят от по-големите магазини.
Комбинирането на модулите в схема за управление е възможно по няколко метода. Най-удобните и най-често използванияте методи са :
- директно свързване на сензори и изпълнителни механизми в релейна верига, т.е. сработването на датчика управялява уреда чрез реле. Например : включване на напоителната система на градинските разстения, когато отдавна не е валял дъжд и почвата е суха. Медодът е прост, надежден, но не решава комплексните задачи на автоматизацията ;
- управление по електрическата мрежа, с помощта на специални устройства, които предават данните помежду си по изградената ел. мрежа. Това е един от първите способи за домашна автоматизация. Сигналите се предават чрез кратки импулси, когато синусоидалното напрежение на мрежата е около нула. Могат да бъдат включени до 256 устройства и те могат да изпращат прости команди като "включване", "изключване", "димиране", включване на групи от устройства или всички едновременно ;
- с помощта на специални контролери за домашна автоматизация. Тяхното използване изисква определени знания, но цялата информация за това е достъпна за потребителя. Тези контролери могат да работят едновременно с няколко интерфейса на пръв поглед несъвместими. Управлението е възможно по X-10, инфрачервен контрол, RS-485 и RS-232.
Ще дадем няколко примера на читателя за домашна автоматизация, за да се появи идеята какво може да се направи и на каква цена.
"Умен ключ" - това е устройство, което чрез дистанционно управление може да се включва и изключва, намалява и увеличава светлината от лампа с нажежаема жичка. То се монтира в кутията на ключа и на външен вид не се отличава от останалите превключватели. Съществуват ключове за приемане на сигнали от стандартни дистанционни управление след обучение. В този случай бутоните на дистанционното, които не се използват често могат да се програмират да включват и изключват светлината, управление на щорите, на гаражната врата и др.
Между другото, за разлика от стандартните инфрачервени дистанционни управления, съществуват такива, които работят в радиочестотния диапазон, което е по-удобно, защото не е нужно да сте близко до уреда, който искате да включите.
Друг тип за управление на повече уреди е многоканалния превключвател. Той може да изпраща сигнали до осветителни устройства с монтирани модули в ключа или зад него, скрит в кутията му. Това е предлаганият от "Венерджи Консулт" контролер VC-CC-00. Той работи с дистанционно управление VC-RC-48, комбинирано за работа с инрачервени лъчи и радиочестота. Като допълнителни възможности на универсалното дистанционно управление са управление на климатик, телевизор, аудиоуредба и др. Контролерът VC-CC-00 се захранва от електрическата мрежа и се поставя на произволно място, където радио сигналът от дистанционното управление ще го достига без значение от местоположението в дома. Пример за такава система, както цена и възможности можете да видите тук в сайта.
"Умна лампа" - интелекта й можете да добавите чрез модул ( VC-LM-01 ), Който се вгражда в кутията на ключа. Управлението става чрез самия ключ на лампата или чрез контролера с дистанционното управление. Тази "умна лампа" не може да изгори, защото електрониката, управляваща я не я вкллючва и изключва изведнъж, а чрез плавно увеличаване на яркостта. Като допълнителна възможност е димирането на лампата за различни нужди.
Това са накратко описанията на част от възможностите на системата за домашна автоматизация. По-подробно описание на изпълнителните механизми и контролерите ще можете да прочетете в следващата статия - Умен дом - без кабели и с компютри - II част
http://www.venergyconsult.com/umen-dom-bez-kabeli-i-s-kompyutri-i-chast

Няма коментари:

Публикуване на коментар