сряда, 11 септември 2013 г.

Какво представлява контролът на достъпа и с како може да ни бъде полезен той.

Контрола на достъпа е система предвидена както за масовия потребител, така и за големи корпорации където се налага ограничаване на зоните на достъп и контрол на  работното време на служителите. Системата  води до повишаване на сигурността на дадено помещение.
Най-простия вариант на такава система е домофонната система намерила предназначение през 60-десете години в руските фамилни сгради.
Съвременните системи от такъв тип са доста по-сложни и изпълняват няколко задачи като ограничаване на достъпа на дадени служители в дадена зона, регистрирането на посещението им в тази зона, което допълнително допринася за контрол на времето за пребиваване на работното място. Това се постига благодарение на различен асортимент от индивидуални локатори като магнитни карти, четци на пръстови отпечатъци, скенери на зеници и съответните контролери и софтуер. Системите се инсталират лесно и работят безотказно.  
За офис сградите една система за контрол на достъпа е задължителен. Контролът на служителите се осъществява  с цел повишаване на лоялността им. Системите от такъв тип не са само подходящи за контролиране на служители в места с работно време на смени, а и за контролиране на достъпа до помещения с повишен риск на здравето. При настъпване на авария винаги може да се провери кой служител е влизал и дали има извършени злонамерени действия. Системата за контрол на достъп може да съкрати отпуската на даден служител ако си позволява да излиза по лични причини или системно закъснява за работа. Допълнен със система за видеонаблюдение, контролът на достъп може да е много полезен за повишаване на сигурността в офис сградата или производствения цех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар