събота, 7 септември 2013 г.

Варна е вече с улично LED осветление

Първата отсечка във Варна и в България с улично LED осветление
Варна влезе в историята на технологиите с революционното улично осветление, разработка на SHARP, което вече функционира на магистралния път на входа на Варна. 186 енергоспестяващи лампи LED, клас А, са монтирани на 3,6 км отсечка между летището и центъра. Технологията, резултат на 40 години проучвания, спестява 35-40% от разходите за електроенергия и 90% от средствата за поддръжка. Освен че са икономични, новите лампи на входа на Варна увеличават видимостта за шофьорите. Ако досега тя е била около 70 метра, новото осветление вече я удължава на 250 метра.
С тази отсечка Варна става първият град в България, който внедрява еко-съобразни осветителни тела. Освен до значително намаляване на разходите за електроенергия това ще доведе и до значително намаляване на емисиите на въглероден двуокис, а липсата на вредни материали в производствения цикъл на осветителните тела ще предотврати замърсяване на околната среда. Това каза при откриването на отсечката Хироши Сасаока, президент и изпълнителен директор на компанията "Шарп електроникс Юръп" (Sharp Electronics (Europe) GmbH). По думите му "Шарп" е превърнала опазването на околната среда в неразделна част от своята корпоративна култура. За целта компанията е разработила т.нар.Super Green Strategy – стратегия за екосъобразен бизнес и производство на енергоспестяващи и енергопроизвеждащи продукти в модерни екологични заводи, по утвърдени високи еко стандарти и с отговорно отношение към рециклирането.
Производството на осветителни тела по технологията LED е едно от последните продуктови направления на "Шарп". Производството на светодиодни лампи за улично и парково осветление е плод на 39 годишна изследователска дейност на японската компания, каза още Сасаока. "Основно предимство на новата технология, освен пълната съвместимост с екологичните стандарти на ЕС, е и голямата икономичност", обясни той. По думите му разликата в мощността между старите лампи и новите по LED технологията е 100 вата. Това гарантира икономия на разходите за електрическа енергия с около 40% при запазване на осветителността на 10 000 лукса.

Гаранцията на новите осветителни тела е 15 години срещу 10 на досегашните. Освен това SHARP гарантира, че подмяната им за този срок няма да се наложи, тъй като при LED технологията животът на осветителните тела е 60 000 часа. Само за сравнение крушките от стария натриев тип се подменят поне два пъти годишно. Новите LED лампи не привличат и насекоми, с което се спестяват и средства по почистването им.

http://www.venergyconsult.com/varna-e-veche-s-ulichno-led-osvetlenie

Няма коментари:

Публикуване на коментар