петък, 23 август 2013 г.

Видеонаблюдение на стопански дворове - проблеми и решения

УМНА КЪЩА • АВТОМАТИЗАЦИЯ НА СГРАДИ
Видеонаблюдението в стопанските дворове стана задължителна част от пейзажа им
Спадането на цените на елементите на системите за видеонаблюдение напоследък ги направи предпочитани за контрол и охрана на стопански дворове и складове. Собствениците на складови помещения, открити площадки и паркинги, намериха лесен и евтин начин за контрол на големи площи, без да се налага използване на човешки ресурси. С монтиране на система за видеонаблюдение е възможно от разстояние да се погледне какво се случва в склада, на площадката или паркинга през Интернет от домашния компютър или мобилния телефон.
Бързото нарастване на желаещите за монтаж провокира "самоуки" монтажници към бързи печалби, което се отрази негативно на качеството на изработените системи, поради неспазването на основните принципи за сигурност, надеждност и безопасност. Тук ще се опитаме да Ви запознаем с основните проблеми при изграждане на този тип системи и как да се предпазите от некачествено изпълнение.
- Избор на камери и записващи устройства
Много често провокирани от ниски цени, фирмите, които монтират видеонаблюдение, използват ниско качествени камери, дори и черно-бели, които не се произвеждат вече от 3-4 години. Купуват се box камери и се монтират в кожух, не толкова да се използват по предназначение, а по-скоро да има масивен и плашещ вид, а и този който инвестира във видеонаблюдението, да бъде доволен от размера - "колкото по-голямо - по-добре". Да, но ... голяма част о тези камери нямат нощен режим на наблюдение и както се предполага, че нощно време не е осветен целия двор, камерата спира да "вижда" през нощта. Така имаме неефективност от 8 часа(лятото) до 14 часа(зимата). Правилното решение е да се използват камери за външен монтаж с подсветка, която през тъмната част на денонощието да осветява наблюдаваната площ. Изображението ще бъде черно-бяло, поради инфрачервеното осветяване, но ще ни спести средства по осветяването.
Записващите устройства - видеорекордери (DVR) и кепчър платки за компютър, еднакво добре могат да свършат работа. Необходимо е да се вметне обаче, че по-сигурни и по-лесни за използване са видеорекордерите. Проблемите при изграждане на видеонаблюдение с кепчър платка идват не толкова от самата платка, отколкото от софтуерната поддръжка на компютъра, в който е монтирана.
Венерджи Консулт
Правилното проектиране и изграждане на системите за видеонаблюдение ги прави надеждни и сигурни за изпълнението на задачите им
- Опроводяване
Опроводяването е от съществено значение за работоспособността на една система за видеонаблюдение. Много често подценявано, неправилното изпълнение води след себе си понякога нерешими проблеми.
Камерите за видеонаблюдение се захранват от постоянно или променливо напрежение. Ако се монтира камера с нощно виждане, често не се съобразява, че токът през камерата е значителен. Това и другото, че разстоянията при монтиране на камери на открити площи са значителни, много често захранващите линии не са оразмерени правилно. Случва се на места даже изобщо да липсват, тъй като "майсторчетата" се изхитряват да пуснат захранване по коаксиалния кабел. Резултатът - системата работи с една камера и когато включим втора се появяват много неприятни смущения, при включването на следващи камери положението се влошава.
Сигналите от камерите по-принцип са с високи нива и не са капризни по отношение на типа на използвания проводник. Дали с коаксиален кабел или с усукани жила и балуни, резултатът по-принцип е задоволителен. Но появилите се на пазара нискокачествени проводници внос от Турция или Китай на ниска цена, могат да скъсат нервите на монтажника и инвеститора във видеонаблюдение. Предлагани кабели с помеднени стоманени жила са крайно неприложими за системите за видеонаблюдение. Проблеми има и с кабелите с усукани двойки - недоброто изпълнение предизвиква "прослушване" на каналите, тъй като по един такъв кабел може да се пуснат до 4 камери.
09/26/2011 - 08:57
Системата за видеонаблюдение е подложена на екстремни условия и това е необходимо да се вземе впредвид при проектирането и изграждането
-Захранване
Подценявано, захранването често играе лоши шеги на монтажните фирми. То би следвало да отговаря на доста критични изисквания - стабилност на параметрите, шумозащитеност, добра филтрация на изхода, дълготрайност, работа при широк диапазон от температури и др. Не винаги обаче, фирмата инсталираща видеонаблюдението, обръща внимание на тези фактори. Резултатите са от неприятен шум в картината до изгорели камери.
Тъй като обектите са предимно в райони, където и електрическото захранване не е стабилно, проблемите от пропадане на захранването, гръмотевични и токови удари и др. не са малко. Закупуване и инсталиране на непрекъсваемо захранване (UPS) със защита от токови удари е препоръчително. Спестяването на малък процент от общата цена за видеонаблюдението за това, може да направи инвестицията нецелесъобразна.
Препоръчително е да се вземат мерки и при изграждане на видеонаблюдение, там където работят силови машини - транспортни ленти, елеватори, кранове и др. Тяхната по-висока консумация от ел. мрежата предизвиква нежелани смущения в образа.
Не на последно място тябва да се обърне внимание и на заземителната инсталация. Правилно проектирано и изпълнено, заземлението може да спести много средства и нерви. Още повече, че при застраховане на системата за видеонаблюдение в рискови райони, където често се случват гръмотевични бури, за да се издаде протокол от застрахователя е необходимо да се представи и протокол от фирмата, обслужваща заземителната инсталация.
-Интернет
Една от основните цели на изграждането на система за видеонаблюдение на стопанските дворове или паркове е дистанционното наблюдение и контрол. Това се постига със свързването на устройството преобразуващо сигналите от камерите с Интернет. Това могат да бъдат DVR-устройства, кепчър платки и IP камери. За да е възможен лесния достъп до видеонаблюдението е необходимо да се изпълнят няколко условия от интернет доставчика - скорост на upload, реален IP адрес, свободен достъп до входното устройство ( рутер ) и непрекъсваемост. Необходимо е да се вметне, че при изграждане на интернет връзка в по-малките населени места, където най-често се намират обектите, това са трудно постижими изисквания от интернет доставчиците. Тъй като мрежите в селата и по-слабо населените райони тепърва ще се изграждат, няма голям избор от фирми за доставка на Интернет, а даже понякога и няма възможност. Наскоро предлаганите на пазара пакети за сателитен интернет донякъде решават проблема, макар и цената да е висока. При невъзможност за свързването към глобалната мрежа, записите от камерите могат да се запишат на хард-диск или преносима памет и да се разгледат на друг компютър.
-Сигурност
Най-често изгражданите системи за видеонаблюдение в специфичните обекти, които описваме, се състоят от 10 до 16 камери. Това е сериозна система за видеонаблюдение и нейното изграждане и поддръжка е необходимо да се поверят на изпитана фирма. Какво се случва най-често : избира се фирма, която да изгради видеонаблюдението и оттам нататък приключват разговорите с нея. поради възникване на сложни проблеми в експлоатацията. Затова е удачно още при изграждането да се помисли за бъдеща поддръжка, с която да се наеме или фирмата изградила съоръжението или друга. Така отговорността за работоспособността на системите за видеонаблюдение ще се предаде на специалисти, които ще следят и ще откликнат при възникнали проблеми. Това не е честа практика за съжаление, поради факта да се пестят средства, но е в противоречие на идеята на изграждане на видеонаблюдение - непрекъсваемост.
Системите за видеонаблюдение биха били една възможност за охрана и контрол на отдалечени обекта само ако са проектирани и изпълнени според изискванията и принципите. Това е област, където се обединяват няколко течения от техниката - хардуер и софтуер. Правилната им синхронизация ще доведе до изключително полезни резултати не само при изполването, а и при подръжката на съоръжението. Това се постига с качествени специалисти, които "Венерджи Консулт" ЕООД разполага и предоставя на своите клиенти за безаварийно екпслоатиране на системите им за видеонаблюдение.

http://www.venergyconsult.com/videonablyudenie-na-stopanski-dvorove-problemi-i-resheniya

Няма коментари:

Публикуване на коментар